Wat komt er kijken bij een klossen bed

Bij een zwangerschap komen ontzettend veel dingen kijken. Één punt daarvan is het plaatsen van klossen onder je bed.

Posted by Janice on Arpil 4, 2018

Bij een zwangerschap komen ontzettend veel dingen kijken. Één punt daarvan is het plaatsen van klossen onder je bed. Dit moet gebeuren voor de 37e week van de zwangerschap. Wat er precies komt kijken rondom het plaatsen van een klossen bed lees je in dit artikel.

Waarom heb je een klossen bed nodig?

Een klossen bed heb je zelf niet perse nodig. Je plaatst deze voor de kraamzorg die je later in de zwangerschap nodig gaat hebben. De kraamverzorgende heeft een verhoogd bed nodig om goed het werk te kunnen verrichten. Dit is vooral nodig wanneer je thuis wilt bevallen. De verloskundigen doen dit werk dagelijks en krijgen bij een te laag bed erg veel last van nek, schouders en rug. De ARBO- wet heeft vastgesteld dat een bed minimaal 70 centimeter hoog moet zijn vanaf de grond gemeten. De kraamverzorgende mag zelfs hulp weigeren wanneer het bed niet aan de juiste hoogte voldoet.

Andere opties van klossen

Op zich kan je elk denkbaar alternatief gebruiken om onder je bed te plaatsen. Zo kan je bierkratjes, stoeptegels enz. gebruiken. Echter is het wel van belang dat het stevige materialen zijn. Het moet niet zo zijn dat tijdens de bevalling het bed verschuift of materialen breken. De veiligheid van jou en de verloskundige staan voorop. Een extra matras is geen goed alternatief. Je bed wordt te zacht waardoor je hier niet op kunt bevallen. Bij een bevalling is het namelijk van belang dat je een stevige ondergrond hebt.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van klossen?

Bedklossen kan je in veel verschillende soorten verkrijgen. Zo verschillen de hoogte van 7cm tot wel 30 cm. Welke je nodig hebt hangt af van de hoogte van jouw bed. Een gemiddeld bed is 45 cm hoog. Een boxspring ongeveer 60cm. Je moet dus echt zelf meten welke hoogte jij nodig hebt om uiteindelijk aan de 70 cm te komen. Let er ook goed op hoeveel drukpunten/ paaltjes jij onder je bed hebt. Dit kan per bed verschillen. De kosten van klossen vallen best mee. Je hoeft er namelijk niet perse eentje nieuw te kopen. Je kan ze namelijk lenen bij verschillende instanties. Ook zijn ze veel tweedehands te verkrijgen op websites als marktplaats.